• Portfolio

Ons Succesverhaal

Als 15-jarige vertelde ik samen met andere vluchtelingenkinderen mijn verhaal op in een theaterstuk. Het stuk “Verhalen in een nieuw land” reisde door Nederland. Wat we vertelden mochten we zelf weten. Iraanse Sahand vertelde een een mythe. Abou, een verstekeling uit Liberia, vertelde het verhaal van zijn eerste dag in Nederland. Petra, een jong meisje uit Joegoslavië, vertelde een sprookje. Zelf vertelde ik verhalen uit het leven achter het Ijzeren Gordijn.

Van de voorstelling zijn opnames bewaard gebleven.

Net als nu werd er in de jaren ‘90 gesproken van een vluchtelingencrisis. Toch heeft nu niemand het meer over de vluchtelingen van toen. We zijn een hele generatie verder. Hoewel er toentertijd veel discussie over hun komst en integratie was, liet een item op het NOS-journaal onlangs zien hoe succesvol onze generatie vluchtelingenkinderen is geïntegreerd.

In de tweedelige radiodocumentaire ‘Ons Succesverhaal’ horen we de kinderen van toen hun verhaal vertellen en luisteren samen naar onze jongere ik.

Alle kinderen van toen zijn nu dertiger of veertiger. Dit is een periode waarin je in het spitsuur van je leven zit, met opgroeiende kinderen en het opbouwen van een carrière. Het is ook een tijd waarin velen bezig zijn met het herschikken van wat belangrijk is. Het leven ligt niet meer voor je en je hebt al voldoende tijd en ontwikkeling achter je om terug te kunnen (en willen) blikken. Hoe kijken de kinderen van toen terug op het stuk? Welk verhaal vertelden zij toen? En wat zegt het verhaal dat je vertelt over wie je bent of wil zijn? We snijden heen en weer tussen de opnames van vroeger en nu. Tussen kindertijd en volwassen zijn, hun dromen van toen en de realiteit van nu. Zijn ze inderdaad allemaal een succesverhaal? En wat was de prijs van hun succes?

Luister hier naar Deel 1 en Deel 2

Ik maakte deze tweeluik voor Radiodoc samen met de componist Jesse Koolhaas en producent Eefje Blankevoort van Prospektor. Katinka Baehr was mijn fantastische coach.

Laatste projecten