Bekijk mijn volledige CV op LinkedIn.

Over Yula

Ik ben geboren in Moskou. In 1990 emigreerde ik samen met mijn ouders naar Nederland. Vanuit mijn Russische achtergrond kreeg ik de liefde mee voor literatuur en theater. Ik ben een echte generalist. Mijn geest werkt associatief en ik leg originele verbanden. Naast het Nederlands, spreek en schrijf ik vloeiend Engels, Russisch en Spaans en ben ik geïnteresseerd in internationale onderwerpen. Verder ben ik open en sociaal, wat vrienden en mooie verhalen oplevert. Momenteel woon ik in Amsterdam met mijn man Jesse Koolhaas en onze twee kinderen.

Werk

Ik werk als maker, interviewer en creatief producent. Zowel in mijn eigen producties, als in een meer faciliterende rol zoals (verhaal)coach of gespreksleider, richt ik me op het creëren van begrip, uitwisseling en een gevoel van verbondenheid.

In de laatste jaren werkte ik o.a. met: Submarine/VPRO (ism Hans Pool initiëren van de met een Emmy Award bekroonde documentaire over de online onderzoeksgroep Bellingcat. Voor deze documentaire deed ik interviews en ontwikkelde ik de impactcampagne.

Verder was ik creatief producent van de podcast ‘Afterparty’ van Girls in Woods en begeleidde ik beginnende makers binnen het ReFresh traject van het Instituut voor Beeld&Geluid en Vers en bij Oorzaken Podcast Academy.

In mijn tweedelige radio-documentaire ‘Ons Succesverhaal’ onderzoek ik hoe de verhalen die we over onszelf vertellen, vervlochten zijn met onze levens.

Ik ben professioneel, flexibel en breed ontwikkeld. Ik beweeg me makkelijk in verschillende sociale lagen en ben gewend om verbinding te maken met uiteenlopende mensen.

Opleiding

Tijdens mijn studies Communicatiewetenschap (UvA) en Cultuurwetenschap (VU) werkte ik bij verschillende Amsterdamse filmtheaters. Daar organiseerde ik debatten, filmnachten en festivals. Gaandeweg begreep ik, dat ik ook zelf verhalen wil vertellen en deed ik de Masteropleiding Crossmediale Journalistiek aan de Media Academie in Hilversum. Ik ben getraind in research, regie (tv/radio), tekstschrijven en (camera)presentatie. Als crossmediaal journalist kan ik werken voor verschillende media en platforms.

Yula is een bevlogen programmamaker vol mooie ideeën. Ik heb veel met haar gewerkt, voor het documentaireprogramma Plots, de serie 1-Minuut en de kinderserie 1-Minuutje. Voor al deze programma’s maakt ze prachtige verhalen. Het 1-Minuutje Opera is een beetje drama bijvoorbeeld. Onvergetelijk.
Katinka Baehr, programmamaker en eindredacteur.
Yula is een echte verhalenverteller. Ze ziet overal mogelijkheden en heeft een geweldig netwerk. Ze is gevoelig en betrokken, dat merk je aan alles. Yula is authentiek en doet niet aan flauwekul. En misschien wel het belangrijkste, je kan enorm met haar lachen! Je begrijpt, ik heb met veel plezier met haar gewerkt en zou het liefst vandaag nog die draad weer oppakken.
Yula Altchouler is betrokken geweest bij een aantal van mijn Rusland-series voor de VPRO. Ze was echt een aanwinst voor de producties, door het zelf aandragen van originele ideeën en haar positieve instelling.
Jelle Brandt Corstius, programmamaker en presentator.