Bekijk mijn volledige CV op LinkedIn.

Over Yula

Ik ben geboren in Moskou. In 1990 emigreerde ik samen met mijn ouders naar Nederland. Vanuit mijn Russische achtergrond kreeg ik de liefde mee voor literatuur en theater. Ik ben een echte generalist. Mijn geest werkt associatief en ik leg originele verbanden. Naast het Nederlands, spreek en schrijf ik vloeiend Engels, Russisch en Spaans en ben ik geïnteresseerd in internationale onderwerpen. Verder ben ik open en sociaal, wat vrienden en mooie verhalen oplevert. Momenteel woon ik in Amsterdam met mijn man Jesse Koolhaas en onze twee kinderen.

Werk

Vanuit mijn bedrijf Doen Durf en Waarheid richt ik mij op het creëren van begrip, uitwisseling en het gevoel van verbondenheid. Dat doe ik door het (samen met anderen) produceren van persoonlijke, inspirerende verhalen in woord en beeld. Daarnaast bedenk en ontwikkel ik projecten op het snijvlak van media, technologie en kunst. Dankzij de onwikkelingssubsidie van het Amsterdams Fonds voor de kunst kan ik in 2020 verder experimenteren met radio, theater en VR. Dit doe ik aan de hand van mijn project ‘Ons Succesverhaal’. Centraal daarin staat de gelijknamige radio-documentaire, die door NPO 1 in twee delen is uitgezonden.

In de laatste jaren werkte ik o.a. met: Submarine/VPRO (ism Hans Pool ontwikkelen en impact productie van de documentaire over de online onderzoeksgroep Bellingcat. In 2019 kreeg ‘Bellingcat- truth in a post truth world’ de Emmy Award voor Beste lange documentaire), Netflix/Endemol Shine aan de documentaireserie Human Playground (in productie), Humanity House (research en interview 75 jaar Verenigde Naties in 75 verhalen), &Bromet/VPRO (5-delige serie over de Bibliotheek), HUMAN (Onderstromen met Ad Verbrugge), J.Walter Thompson (campagne van Nationale Nederlanden), Dawn (Zorg en Zekerheid), The Centre for Innovation/Universiteit Leiden (concept en productie thebiggerpicture.online ism The World Press Photo foundation)

Ik ben professioneel, flexibel en breed ontwikkeld. Afhankelijk van wat voor een project nodig is, kan ik zowel conceptueel denken als mijzelf faciliterend opstellen. Ik ben gewend om mij te bewegen in verschillende sociale lagen en leg makkelijk contact met uiteenlopende mensen.

Opleiding

Tijdens mijn studies Communicatiewetenschap (UvA) en Cultuurwetenschap (VU) werkte ik bij verschillende Amsterdamse filmtheaters. Daar organiseerde ik debatten, filmnachten en festivals. Gaandeweg begreep ik, dat ik ook zelf verhalen wil vertellen en deed ik de Masteropleiding Crossmediale Journalistiek aan de Media Academie in Hilversum. Ik ben getraind in research, itemregie (tv/radio), tekstschrijven, camjo, en (camera)presentatie. Als crossmediaal journalist kan ik werken voor verschillende media en platforms.

Yula is een bevlogen programmamaker vol mooie ideeën. Ik heb veel met haar gewerkt, voor het documentaireprogramma Plots, de serie 1-Minuut en de kinderserie 1-Minuutje. Voor al deze programma’s maakt ze prachtige verhalen. Het 1-Minuutje Opera is een beetje drama bijvoorbeeld. Onvergetelijk.
Katinka Baehr, programmamaker en eindredacteur.
Yula is een echte verhalenverteller. Ze ziet overal mogelijkheden en heeft een geweldig netwerk. Ze is gevoelig en betrokken, dat merk je aan alles. Yula is authentiek en doet niet aan flauwekul. En misschien wel het belangrijkste, je kan enorm met haar lachen! Je begrijpt, ik heb met veel plezier met haar gewerkt en zou het liefst vandaag nog die draad weer oppakken.
Yula Altchouler is betrokken geweest bij een aantal van mijn Rusland-series voor de VPRO. Ze was echt een aanwinst voor de producties, door het zelf aandragen van originele ideeën en haar positieve instelling.
Jelle Brandt Corstius, programmamaker en presentator.