Bekijk mijn volledige CV op LinkedIn.

Over Yula

Ik ben geboren in Moskou. In 1990 emigreerde ik samen met mijn ouders naar Nederland. Vanuit mijn Russische achtergrond kreeg ik de liefde mee voor literatuur en theater. Ik ben een echte generalist. Mijn geest werkt associatief en ik leg originele verbanden. Naast het Nederlands, spreek en schrijf ik vloeiend Engels, Russisch en Spaans en ben ik geïnteresseerd in internationale onderwerpen. Verder ben ik open en sociaal, wat vrienden en mooie verhalen oplevert. Momenteel woon ik in Amsterdam met mijn man Jesse Koolhaas en onze twee kinderen.

Werk

Ik werk als maker, interviewer en creatief producent. Zowel in mijn eigen producties, als in de rol van (verhaal)coach of gespreksleider, richt ik me op het creëren van begrip, uitwisseling en een gevoel van verbondenheid. Ik ben professioneel en beweeg me makkelijk in verschillende sociale lagen. In de laatste jaren werkte ik als gespreksleider voor o.a. IDFA, Avanti Almere en AMS-IX.

Verder was ik creatief producent van de podcast ‘Afterparty’ van Girls in Woods en begeleidde ik beginnende makers binnen het ReFresh traject van het Instituut voor Beeld en Geluid en bij Oorzaken Podcast Academy.

Eerder initieerde ik samen met Hans Pool de met een Emmy Award bekroonde documentaire over de online onderzoeksgroep Bellingcat. Voor deze film deed ik ook de interviews en ontwikkelde ik de impactcampagne.

In mijn tweedelige radio-documentaire ‘Ons Succesverhaal’ onderzoek ik hoe de verhalen die we over onszelf vertellen, vervlochten zijn met onze levens. ‘Ons Succesverhaal’ is net als mijn radiodocumentaire ‘Yula en Yuliya – als een verre oorlog ineens dichtbij komtgenomineerd voor Prix Europa.

Opleiding

Tijdens mijn studies Communicatiewetenschap (UvA) en Cultuurwetenschap (VU) werkte ik bij verschillende Amsterdamse filmtheaters. Daar organiseerde ik debatten, filmnachten en festivals. Gaandeweg begreep ik, dat ik ook zelf verhalen wil vertellen en deed ik de Masteropleiding Crossmediale Journalistiek aan de Media Academie in Hilversum. Ik ben getraind in research, regie (tv/radio), tekstschrijven en (camera)presentatie. Als crossmediaal journalist kan ik werken voor verschillende media en platforms.

 

Yula has hosted the moderators’ workshop to coach the future generation of IDFA’s Q&A moderators. She has created an open and safe space for exchange and learning. Within one evening, she succeeded in bringing out the best out of each of our guests. 

Sebastián Vásquez en Klara Kajdi, IDFA

Yula heeft oog voor de details van een verhaal. Het anekdotische, juist dat stukje van ene verhaal waar het universeel herkenbare schuilt. Voor een project over de VN, waar 75 verhalen van over de hele wereld verzameld moesten worden, leverde Yula een rijkheid aan materiaal en menselijkheid. Haar creativiteit maakt dat ze niet alleen oog heeft voor de research maar ook voor het geheel, en hoe de verhalen daarbinnen het meest tot hun recht komen. Werken met Yula is een feest. 

Frederiek Biemans , curator en programmamaker
Yula is een echte verhalenverteller. Ze ziet overal mogelijkheden en heeft een geweldig netwerk. Ze is gevoelig en betrokken, dat merk je aan alles. Yula is authentiek en doet niet aan flauwekul. En misschien wel het belangrijkste, je kan enorm met haar lachen! Je begrijpt, ik heb met veel plezier met haar gewerkt en zou het liefst vandaag nog die draad weer oppakken.

Yula and I collaborated during several months on a very exciting project within Submarine Channel. She combines in the most exciting way utter professionalism, from bold exploratory ideas to minute production details, with the warmest most compassionate human approach in everything she does. I just loved every second of our work together and I cannot wait for the next opportunity to do it again!

Michel Reilhac , Transmedia author, curator VR-section Venice Film Biennale
Yula is een bevlogen programmamaker vol mooie ideeën. Ik heb veel met haar gewerkt, voor het documentaireprogramma Plots, de serie 1-Minuut en de kinderserie 1-Minuutje. Voor al deze programma’s maakt ze prachtige verhalen. Het 1-Minuutje Opera is een beetje drama bijvoorbeeld. Onvergetelijk.
Katinka Baehr, programmamaker en eindredacteur.

Ik ben heel positief over de begeleiding die je me hebt gegeven in het ReFresh traject. Door over jouw ervaring met verschillende projecten en mensen waarover je programma’s maakte, werd ik bewuster van mijn eigen positie als maker. Het heeft me sterker in mijn schoenen doen staan. Veel dank!

Luna Hupperetz , onderzoeker en curator filmcollecties
Yula Altchouler is betrokken geweest bij een aantal van mijn Rusland-series voor de VPRO. Ze was echt een aanwinst voor de producties, door het zelf aandragen van originele ideeën en haar positieve instelling.
Jelle Brandt Corstius, programmamaker en presentator.

Yula heeft Girls in Woods enorm op weg geholpen met onze podcast. Ze is een zeer bekwame, inhoudelijk betrokken maker/ coach met veel vakkennis en inlevingsvermogen. Ze weet de juiste vragen te stellen en de kern te raken, met altijd een positieve vibe. 

Marjet Moorman en Nina Sondagh, Girls in Woods

Ik heb Yula leren kennen als een zeer gepassioneerde en betrokken podcastmaker en begeleider. Ze is altijd super positief en motiverend geweest, iets waar ik als newbie in het vak echt naar op zoek was.  Yula coacht op een opbouwende manier, waarbij ze veel vragen stelt en de tijd neemt om samen de verschillende opties te onderzoeken. Yula is echt een ontzettend lieve vrouw en fijne mentor! 

Cadisha Lepelblad, Deelnemer Oorzaken Podcast Academy